İnitihal Tespit Veri Tabanları

ITHENTICATE MAKALELERE YÖNELİK İNTİHAL ANALİZ PROGRAMI
LÜTFEN DİKKAT: Kurum hesaplarımızın ya da kullanıcılarımıza ait hesapların bloke edilmemesi için aşağıdaki bilgiyi dikkate alınız:

“TÜBİTAK EKUAL kapsamında 2011 yılından bu yana aboneliği devam eden iThenticate veri tabanıyla ilgili müzakere sonuçlandırılarak lisans anlaşması imzalanmıştır. İmzalanan lisans anlaşması gereğince; iThenticate sisteminin kullanımı konusunda, üniversitelerde, doktora ve daha üst dereceye sahip kişilerin kullanımına izin verilmektedir. Ayrıca, öğrenci ödevi, proje ve tezlerin kontrolü ile ticari olsun ya da olmasın, yayınlanması için herhangi bir dergi editörlüğüne gönderilen (BU ŞU DEMEKTİR, HERHANGİ BİR DERGİDE HAKEM VEYA EDİTÖR OLARAK GÖREV ALIYOR VE SİZE SÜREKLİ MAKALELER GELİYORSA SİSTEMİ BU YÖNDE KULLANMANIZ LİSANSA AYKIRIDIR. BURADA SADECE ŞÖYLE BİR HARİCİ DURUM SÖZ KONUSUDUR; EĞER BU GÖREVLERDEN BİR TANESİNİ KENDİ ÜNİVERSİTEMİZ DERGİLERİNDE YAPIYOR İSENİZ KENDİ DERGİLERİMİZE GELEN MAKALELERİ ANALİZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ) makalelerin kontrolü sistem üzerinden yapılmamalıdır.”

Akademik çalışmalardaki intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate -İntihali Engelleme Programı, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitemiz erişimine açılmıştır. Üniversiteler tarafından akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılmaktadır; öğrenci ÖDEVleri ve TEZlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır. Program doğrudan akademik yayınların değerlendirilmesi ile ilgili (öğrenci ödevleri hariç) kapsamlı bir akademik içeriğe sahiptir. Web tabanlı arayüz ile özel bir eğitim gereksinimi olmaksızın kullanılmaktadır. İntihal analizi yapılacak belge, kullanıcı tarafından iThenticate programına bir e-postaya belge ekler gibi kolaylıkla yüklenmekte, intihal analizi birkaç dakika içinde bitirilebilmektedir.

iThenticate’e yüklenen her belge büyük bir veri tabanındaki belgelerle karşılaştırılmaktadır. Bu veri tabanı içinde 90.000’den fazla önemli gazete, dergi, süreli yayınlar ve kitapların yanı sıra tüm bunlara ek olarak 17 milyardan fazla web sayfası ve arşivi bulunmaktadır. iThenticate, 70.000’den fazla bilimsel dergiden gelen 30 milyon üzerindeki içeriğin ve 150’den fazla yayınevinden 86 milyon üzeri makalenin bulunduğu veri tabanlarını kontrol etmektedir. Yayıncı ortakları arasında CrossRef, Gale, Emerald, ABC-CLIO, SAGE Reference, Oxford University Press, IEEE, Elsevier, Nature Publishing, Ovid, Taylor&Francis, PubMed, Pearson, McGrawHill, Wiley ve EBSCOhost gibi büyük yayınevleri bulunmaktadır.

iThenticate programını kullanmak isteyen akademisyenlerimizin (DR VE ÜZERİ UNVANLI KİŞİLER) erişim tanımlamaları için murat.mete@tinaztepe.edu.tr adresine;

  • Ad-Soyad:
  • tinaztepe.edu.tr uzantılı E-mailiniz (e-mail adresi kullanıcı adınız olacaktır):
  • Birim:
  • Akademik Unvan:

bilgilerini bildirmeleri gerekmektedir. Bilgileriniz sisteme kaydedildikten sonra; sisteme giriş bilgileri belirtmiş olacağınız e-mail adresinize sistem tarafından (info@ithenticate.com adresli) otomatik gönderilecektirlütfen bu adresten (info@ithenticate.com) gelen maili dikkate alıp, e-malinizi kontrol etmeyi unutmayınız. Tanımlama işlemleri haricindeki kullanıma yönelik diğer bütün işlemler kullanıcı tarafından yapılacaktır.

TURNITTIN İNİTİHAL TESPİT VERİTABANI (TEZ VE ÖDEVLER İÇİNDİR)

Tezlerin bir program aracılığı ile intihal kontrolünün yapılarak benzerlik raporunun alınması, YÖK tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Bu koşulun doğurduğu ihtiyacı karşılamak üzere İ.Z.T.Ü. Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Turnitin Tez İntihal Analiz Programına abonelik gerçekleştirmiştir.

Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda TEZ intihal analiz programını aşağıdaki adımları izleyerek kullanabilirsiniz:

1- Programı kimler kullanabilir?

Program, yalnızca enstitülerimizde TEZ danışmanlığı görevini yapan akademisyenler tarafından kullanılabilir. Lütfen herhangi bir öğrencinize giriş bilgisi iletmeyiniz, yasaktır.

2- Tez Danışmanıyım ve Programı kullanabilmem için ne yapmalıyım?

Lütfen bağlı bulunduğunuz enstitüden bilgi alınız ve enstitü tarafından Merkez Kütüphane’de bulunan  Turnitin yetkilisine (bozkan.bozoglan@deu.edu.tr) bilgilerinizin (Ad-Soyad; Kurumsal E-Mail, Unvan) gönderilip gönderilmediğini teyit ediniz ve gönderilmediyse tekrar iletilmesini sağlayınız.

3- Yukarıdaki adımları yaptım, programa ne zaman gireceğim?

Enstitünüz tarafından bilgileriniz Turnitin yetkilisine gönderildiğinde/ulaştığında, yetkili kişi sizi sisteme kaydedecek ve sistem tarafından otomatik bir mail alacaksınız ve bu mail içerisinde sisteme giriş bilgileriniz yer alacaktır, gelen bilgiler doğrultusunda sisteme giriş yapacak ve TEZ intihal analiz programını kullanmaya başlamış olacaksınız.

4- Sisteme giriş yaptım; fakat tezi sisteme yükleyemedim ve intihal analiz sonucunu oluşturamadım, bunu nasıl yapacağım?

Lütfen aşağıdaki ekte bulunan kullanım kılavuzunu dikkatlice inceleyiniz ve orada belirtilenler doğrultusunda işlemleri gerçekleştiriniz.