Abone Veritabanları
Abone Veritabanları
İ.Z.T.Ü. Kütüphanesi, yayıncı ve firmalarla yaptığı lisans anlaşmaları ile bir çok elektronik kaynağa abone olmuştur. Yapılan anlaşmalardaki kuralların herhangi bir kişi tarafından ihlal edilmesi, geçici bir süre için veritabanlarının Üniversitemize kapatılmasına yol açabilmekte, bazı durumlarda ise anlaşma iptal edilerek, veritabanlarının Üniversitemize tamamen kapatılmasıyla sonuçlanmaktadır.
*Elektronik yayınları kullanan herkes bu kuralları okuyup kabul etmiş sayılmaktadır. Bu tür problemleri engellemek için yan sekmelerde belirtilen kurallara uyarak bize yardımcı olabilirsiniz
*Belirli sayıda basılı veya elektronik kopya alınabilir.
*Kendi ihtiyacınızı karşılamak amacıyla kullanılabilir.(Örneğin araştırma veya eğitim)
*Bilgileri yetkili kullanıcılar (Personel veya öğrenci) ile paylaşabilirsiniz.
*Veri tabanlarından, ticari amaçlı veya sistematik olarak, robot ve benzeri yazılımlar kullanarak, çok sayıda yayının kopyalanması, bilgisayara aktarılması yasaktır.
*Veri tabanının satılması, içeriğinin dağıtılması yasaktır.
*Veri tabanından alınan bilgilerin yetkisiz kullanıcılara (Üniversitemiz personeli dışındakiler) aktarılması yasaktır.
*Veri tabanından alınan bilgilerin e-mail listeleri aracılığı ile dağıtılması yasaktır.
*Veri tabanından alınan bilgiler üzerinde değişiklik yapılması ya da bu bilgilerden yararlanarak benzer çalışmaların yaratılması yasaktır.





“TÜBİTAK EKUAL kapsamında 2011 yılından bu yana aboneliği devam eden iThenticate veri tabanıyla ilgili müzakere sonuçlandırılarak lisans anlaşması imzalanmıştır. İmzalanan lisans anlaşması gereğince; iThenticate sisteminin kullanımı konusunda, üniversitelerde, doktora ve daha üst dereceye sahip kişilerin kullanımına izin verilmektedir. Ayrıca, öğrenci ödevi, proje ve tezlerin kontrolü ile ticari olsun ya da olmasın, yayınlanması için herhangi bir dergi editörlüğüne gönderilen makalelerin kontrolü sistem üzerinden yapılmamalıdır (BU ŞU DEMEKTİR, HERHANGİ BİR DERGİDE HAKEM VEYA EDİTÖR OLARAK GÖREV ALIYOR VE SİZE SÜREKLİ MAKALELER GELİYORSA SİSTEMİ BU YÖNDE KULLANMANIZ LİSANSA AYKIRIDIR. BURADA SADECE ŞÖYLE BİR HARİCİ DURUM SÖZ KONUSUDUR; EĞER BU GÖREVLERDEN BİR TANESİNİ KENDİ ÜNİVERSİTEMİZ DERGİLERİNDE YAPIYOR İSENİZ KENDİ DERGİLERİMİZE GELEN MAKALELERİ ANALİZDEN GEÇİREBİLİRSİNİZ) .”
Akademik çalışmalardaki intihalleri tespit etmek amacıyla iThenticate -İntihali Engelleme Programı, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından üniversitemiz erişimine açılmıştır. Üniversiteler tarafından akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının otomatik olarak tespiti için kullanılmaktadır; öğrenci ÖDEVleri ve TEZlerin intihal tespitinde kullanılmamalıdır. Program doğrudan akademik yayınların değerlendirilmesi ile ilgili (öğrenci ödevleri hariç) kapsamlı bir akademik içeriğe sahiptir. Web tabanlı arayüz ile özel bir eğitim gereksinimi olmaksızın kullanılmaktadır. İntihal analizi yapılacak belge, kullanıcı tarafından iThenticate programına bir e-postaya belge ekler gibi kolaylıkla yüklenmekte, intihal analizi birkaç dakika içinde bitirilebilmektedir.
iThenticate’e yüklenen her belge büyük bir veri tabanındaki belgelerle karşılaştırılmaktadır. Bu veri tabanı içinde 90.000’den fazla önemli gazete, dergi, süreli yayınlar ve kitapların yanı sıra tüm bunlara ek olarak 17 milyardan fazla web sayfası ve arşivi bulunmaktadır. iThenticate, 70.000’den fazla bilimsel dergiden gelen 30 milyon üzerindeki içeriğin ve 150’den fazla yayınevinden 86 milyon üzeri makalenin bulunduğu veri tabanlarını kontrol etmektedir. Yayıncı ortakları arasında CrossRef, Gale, Emerald, ABC-CLIO, SAGE Reference, Oxford University Press, IEEE, Elsevier, Nature Publishing, Ovid, Taylor&Francis, PubMed, Pearson, McGrawHill, Wiley ve EBSCOhost gibi büyük yayınevleri bulunmaktadır.
iThenticate programını kullanmak isteyen akademisyenlerimizin (DR VE ÜZERİ UNVANLI KİŞİLER) erişim tanımlamaları için murat.mete@tinaztepe.edu.tr adresine;
- Ad-Soyad:
- İ.Z.T.Ü. uzantılı E-mailiniz (e-mail adresi kullanıcı adınız olacaktır):
- Birim:
- Akademik Unvan:
bilgilerini bildirmeleri gerekmektedir. Bilgileriniz sisteme kaydedildikten sonra; sisteme giriş bilgileri belirtmiş olacağınız e-mail adresinize sistem tarafından (info@ithenticate.com adresli) otomatik gönderilecektir, lütfen bu adresten (info@ithenticate.com) gelen maili dikkate alıp, e-malinizi kontrol etmeyi unutmayınız. Tanımlama işlemleri haricindeki kullanıma yönelik diğer bütün işlemler kullanıcı tarafından yapılacaktır.


Mendeley; tez/makale yazma, atıf yapma, referans listeleri oluşturma ve farklı dergi formatlarına göre düzenleme gibi birçok özelliğiyle sizlere yardımcı olabilecektir.
Mendeley Nedir:
Araştırmacıların verimliliğini ve araştırmacı işbirliklerini artıran ücretsiz bir referans yönetim aracı ve akademik işbirliği ağıdır. MIE araştırmacılar için aşağıdaki yükseltilmiş özellikleri sunar:
• 5 GB depolama alanı (standard 2GB yerine). Kendi araştırma kütüphanenizi oluşturun ve bulutta saklayın.
• 25 kişiye kadar sınırsız kapalı grup kurma hakkı (standard 3 kişilik tek grup yerine). Diğer Mendeley kullanıcıları ile tam-metinli makale paylaşın ve belgelerin üzerinde not alma, tarama gibi özellikler için PDF okuyucusunu kullanın.
Mendeley’i Nasıl Kullanabilirim:
Mendeley Kurumsal Sürüm’den ve yükseltilmiş haklardan yararlanabilmek için kurumsal e-mail adresinizi kullanarak bir Mendeley hesabı oluşturmanız gerekmektedir. Hesabınız oluşturulduktan sonra 24 saat içerisinde otomatik olarak kurumsal grubumuza dahil edilerek yükseltilmiş haklardan yararlanabileceksiniz.
Daha önce farklı bir e-mail ile oluşturulmuş (kişisel) Mendeley hesabınız varsa, hesabınıza giriş yaptıktan sonra kurumsal grup sayfamıza giderek sağ üstte yer alan ve onay e-malini almak için kurumsal e-mail adresinizi girmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yaptıktan sonra 24 saat içerisinde otomatik olarak kurumsal grubumuza dahil edilerek yükseltilmiş haklardan yararlanabileceksiniz. Mendeley Kurumsal Grubumuz için lütfen tıklayınız

EKUAL Nature Journals All aboneligi 2018-2019 yillarini icerecek sekilde yapilmis olup, ilgili abonelik kapsaminda asagida yer alan iceriklere erisim saglanabilecektir.
Nature + Nature Methods + Nature Protocols (46 dergi): 2007 yilindan gunumuze erisim saglanacaktir. Abonelik yili ve bir onceki yila surekli erisim hakki olacaktir.
Palgrave Macmillan Journals (47 dergi): 1997’den gunumuze erisim saglanacaktir. Abonelik yillarina surekli erisim hakki olacaktir.
Academic Journals (40 dergi): 1997’den gunumuze erisim saglanacaktir. Abonelik yillarina surekli erisim hakki olacaktir.


Kapsamı multi-displiner olan PQDT Global, yüksek lisans tezleri ve doktora tezleri olmak üzere toplam yaklaşık 2 milyon üzerinde tam metin araştırma tezine PDF formatında erişim sağlar. Abstract (Özet) tezlerle birlikte PQDT’deki tez sayısı 3 milyonu bulunmaktadır. Önde gelen uluslararası 700’den fazla üniversite ve araştırma kuruluşu tezlerini PQDT ile yayınlamaktadır. Her yıl ortalama 15.000 Tez eklenmektedir. Dünya genelinde 3.000, Türkiye’de ise 60’ın üzerinde üniversitede kullanılmaktadır.Tam metin tezlerin geneli 1997 yılından günümüze kadar yayınlanmış tezlerdir. Dünyanın her tarafından 1743’ten günümüze milyonlarca aranabilir tez bibliyografik künyesi bulunmaktadır. Eski lisans çalışmaları ile ilgili güçlü bir geriye dönük tam metin kapsam sunmaktadır. Doktora ve master tezlerinin özet bilgilerini ve ilk 24 sayfasını görebilme imkanı sağlayan “ProQuest Dissertations and Theses Global” dünyanın en kapsamlı tez ve bitirme ödevi koleksiyonudur. Temmuz 1980’den beri yayımlanan her tez yazarı tarafından kaleme alınmış 350 kelimelik bir özet içermektedir. 1988’den beri yayınlanan master tezleri 150 kelimelik özet içermektedir.


TUBITAK ULAKBIM EKUAL 2015 yili abonelik calismalari kapsaminda, SpringerLink e-dergi koleksiyonu icin 2015-2019 yillarini kapsayacak sekilde Ulusal Lisans anlasmasi yapilarak siz degerli uyelerimizin kullanimina sunulacaktir. Yayinci ile lisans anlasmasi ilke ve detaylari uzerinde mutabik kalinmis olup, teknik ve idari calismalar devam etmektedir. Halihazirda veri tabani erisimi olmayan uyelerimizin veri tabani erisimlerinin aktive edilmesi icin calismalara baslanmis olup, 1 Ocak 2015 tarihi itibariyle uyelerimizin tumu veri tabanina erisim saglamis olacaklardir.
EKUAL SpringerLink 2015-2019 yillarini kapsayan ulusal lisans anlasmasi ile:
Springer Complete e-Journal Collection (Russian ve Chinese Journals dahil olmak uzere) + ADIS e-Journal Collection dergilerine erisim saglanacaktir. Koleksiyonda yer alan dergilere 1997 yili ve sonrasi olarak erisim saglanacaktir. Lisans sonrasi surekli erisim hakki (perpetual access), erisim saglanan tum icerik icin saglanmis olup, 1997’den lisans anlasmasinin sonlandigi tarihe kadar dergilere kesintisiz surekli erisim hakki saglanacaktir. Kurumlarin Springer basili dergilerine abonelikleri kendi inisiyatifleri dahilindedir. Basili Springer dergi aboneligi yapacak kurumlar icin DDP orani %25’tir. Daha once ULAKBIM olarak satin alma yoluyla abonelik yapilan Springer Arsiv (Backfiles) paketlerine tum uyeler tarafindan erisim saglanacaktir. Arsiv paketi 4 konu basliginda olup; Business and Economics, Computer Science, Earth and Environmental Science ve Humanities seklindedir. Arsiv paketlerinde yer alan dergilere vol.1’den 2010 sonuna kadar erisim hakki bunmaktadir.


Tezlerin bir program aracılığı ile intihal kontrolünün yapılarak benzerlik raporunun alınması, YÖK tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Bu koşulun doğurduğu ihtiyacı karşılamak üzere DEÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Turnitin Tez İntihal Analiz Programına abonelik gerçekleştirmiştir.
Yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda TEZ intihal analiz programını aşağıdaki adımları izleyerek kullanabilirsiniz:
1- Programı kimler kullanabilir?
Program, yalnızca enstitülerimizde TEZ danışmanlığı görevini yapan akademisyenler tarafından kullanılabilir. Lütfen herhangi bir öğrencinize giriş bilgisi iletmeyiniz, yasaktır.
2- Tez Danışmanıyım ve Programı kullanabilmem için ne yapmalıyım?
Lütfen bağlı bulunduğunuz enstitüden bilgi alınız ve enstitü tarafından Merkez Kütüphane’de bulunan Turnitin yetkilisine bilgilerinizin (Ad-Soyad; Kurumsal E-Mail, Unvan) gönderilip gönderilmediğini teyit ediniz ve gönderilmediyse tekrar iletilmesini sağlayınız.
3- Yukarıdaki adımları yaptım, programa ne zaman gireceğim?
Enstitünüz tarafından bilgileriniz Turnitin yetkilisine gönderildiğinde/ulaştığında, yetkili kişi sizi sisteme kaydedecek ve sistem tarafından otomatik bir mail alacaksınız ve bu mail içerisinde sisteme giriş bilgileriniz yer alacaktır, gelen bilgiler doğrultusunda sisteme giriş yapacak ve TEZ intihal analiz programını kullanmaya başlamış olacaksınız.
4- Sisteme giriş yaptım; fakat tezi sisteme yükleyemedim ve intihal analiz sonucunu oluşturamadım, bunu nasıl yapacağım?
Lütfen aşağıdaki ekte bulunan kullanım kılavuzunu dikkatlice inceleyiniz ve orada belirtilenler doğrultusunda işlemleri gerçekleştiriniz.

TÜBİTAK-EKUAL kapsamında abone olduğumuz Web of Science, bir çok bilim dalı ve disiplinde 16.000”in üzerinde dergi, kitap ve konferans bildirilerini kapsayan bibliyografik ve atıf veri tabanıdır.Web of Science veri tabanında konu, yazar adı, dergi adı, ya da adres kısımlarından spesifik makaleler aranabilir. Ayrıca spesifik bir makaleye kimler tarafından atıfta bulunulduğu ya da makalenin atıfta bulunduğu diğer makalelere de ulaşmak mümkündür. Atıf taramaları ISI veritabalarına özgü bir çalışmadır. Web of Science kapsamındaki atıf indeksleri şunlardan oluşmaktadır :
Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED)
Social Sciences Citation Index (SSCI)
Arts & Humanities Citation Index (A&HCI)
